STRESS, WAT MOET JE WETEN?

Stress, overspanning en burn-out

Stress is heel normaal en helpt je lichaam aan te passen aan nieuwe situaties. Maar wanneer stress een langere periode aanhoudt, kan stress ongezond worden en een grote rol spelen op je mentale en fysieke welzijn.

Gezonde versus ongezonde stress

GEZONDE STRESS


Gezonde stress of positieve stress bestaat.  Het is de spanning die je voelt in aanloop naar een spannende gebeurtenis zoals een examen of een sollicitatiegesprek.  Deze stress is een manier waarop je lichaam voor meer focus zorgt en betere prestaties onder druk.  Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af. 


ONGEZONDE STRESS


We kunnen allemaal wel wat spanning verdragen.  Maar wanneer er geen balans is tussen spanning en ontspanning spreken we over ongezonde stress en kunnen er geleidelijk lichamelijke en mentale klachten ontstaan.  Denk hierbij aan concentratieproblemen, angst- en paniekklachten, geheugenproblemen, stemmingswisselingen, piekeren, slapeloosheid, hoofdpijn en darmproblemen.

VERSCHIL tussen STRESS, OVERSPANNEN EN BURN-OUT

ONGEZONDE STRESS


Wanneer je lijdt aan overmatige blootstelling aan ongezonde stress is de eerste reactie vaak prikkelbaarheid. Je kan minder verdragen, bent minder flexibel en raakt snel overstuur waardoor het moeilijker wordt om beide kanten van een verhaal te zien. Bovendien voel je je meer vermoeid en kan ’s ochtends uit je bed komen al een uitdaging zijn.


Je stoplicht staat op oranje.


OVERSPANNEN


Wanneer deze ongezonde stress blijft aanhouden, geraak je overspannen.  Dit kan zich vooral in fysieke klachten zoals hoofdpijn, een stijve nek of schouders, duizeligheid, hartkloppingen en maag- of buikpijn uiten.  Daarnaast kan je ook spanningsklachten ervaren zoals het allemaal niet meer aankunnen, huilbuien, onrustig slapen, geen energie meer en overmatig piekeren.


Je stoplicht staat nu op donkeroranje.


BURN-OUT


Wanneer je stress signalen blijft negeren, geraak je uiteindelijk fysiek, psychisch en emotioneel uitgeput.  Je bent overgevoelig voor prikkels uit je omgeving en je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent.  Soms geraak je zelfs zo uitgeput dat je bijna je bed niet meer uitkomt.


Je stoplicht staat nu op rood.

WAT GEBEURT ER MET JE LICHAAM TIJDENS STRESS?

Stress zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, je spieren zich opspannen, je bloeddruk stijgt en je ademhaling versnelt.  Wanneer stress blijft aanhouden, bevindt je lichaam zich voortdurend in een alarmfase en ontwikkel je fysieke en psychische klachten.


LICHAMELIJKE KLACHTEN


  • hoofdpijn, nek-, en rugklachten
  • slapeloosheid
  • duizeligheid
  • een hoge bloeddruk
  • tandenknarsen of stijfheid in kaken
  • maag- en darmklachten
  • een verminderde werking van het immuunsysteem
  • ... 


PSYCHISCHE KLACHTEN


  • paniekaanvallen
  • besluiteloosheid
  • vergeetachtigheid
  • onzekerheid, minder zelfvertrouwen
  • piekeren
  • concentratieproblemen
  • somberheid en prikkelbaarheid
  • ...


COACHING MET PAARDEN als hulpmiddel tegen stress

Bij stress, overspanning en burn-out verlies je soms de connectie met je lichaam.  Je hebt de neiging om te veel in je hoofd te zitten en je te concentreren op negatieve toekomstscenario's of gepieker over het verleden.  Paarden daarentegen zijn meesters in leven in het hier en nu en helpen je om je te concentreren op het heden en om te gaan met stressvolle situaties. 


GA NAAR DE ONDERLIGGENDE OORZAAK


Stress kan verschillende oorzaken hebben.  Tijdens een coachingsessie tonen paarden jou wat de onderliggende oorzaken zijn en ontdek je hoe je opnieuw vooruit kan.   Je ontdekt wat je energiegevers en energievreters zijn en hoe je deze proactief kan inzetten in het dagelijkse leven.


GRENZEN STELLEN


Door grenzen te stellen, verklein je de kans op stressgerelateerde klachten en vergroot je je zelfvertrouwen. Paarden reageren op je lichaamstaal.  Wanneer je lichaamstaal iets anders laat zien dan wat je voelt, heeft een paard dat onmiddellijk door.  Tijdens een coachingsessie met paarden ontdek je waar je grenzen liggen, oefen je met nieuw gedrag en ervaar je onmiddellijk een positieve verandering. 


ONTSPANNING


Paardencoaching helpt je om de balans tussen spanning en ontspanning te herstellen.  Van zodra je het energieveld van paarden binnenwandelt, word je onderdeel van hun kudde.  Paarden merken snel op dat er ergens spanning of veel energie zit en nemen, vanuit hun kuddegevoel, jouw spanning over.  Want hoe beter je in balans bent, hoe veiliger dit is voor de kudde.


coaching in de natuur


De natuurlijke omgeving tussen de paarden zorgt voor ontspanning, rust en spontane focus.   Hierdoor vertrouw je makkelijker op je intuïtie en je gevoel.  De paarden en de natuur helpen je los te komen uit je hoofd en om met je hele lichaam te voelen.



Wil je graag meer weten over wat coaching met paarden voor jou kan betekenen?


Share by: